Tystnad, tagning – 6 poddar om film och TV-serier som du verkligen inte får missa

Ute i djungeln av podcasts kan det vara lätt att gå vilse. Det finns poddar om allt – från golvläggning till Formel 1. En TV- och filmentusiast som ger sig ut i denna djungel kommer inte ha svart att stöta på ett välfyllt utbud. Men vilka film- och TV-poddar ska man egentligen välja?

 

Att lyssna på podcasts har under de senaste tio-tolv år gått från att vara något av en nischad aktivitet till att bli en naturlig och självklar del i många människors vardagsrutiner. Podden håller en sällskap när man diskar, går ut med hunden, jagar vinster på spelsajter som Hajper casino eller när man helt enkelt bara vill koppla av i soffan en stund.

 

Mediet har även blivit ett viktigt verktyg inom filmjournalistiken. Att producera poddar om filmer och TV-serier är väldigt mycket enklare än att slå sig in på en radio- eller TV-kanal. Formatet tillåter dessutom ett snävare innehåll än vad traditionella medier är kapabla till.

 

Dygnet har dock bara ett begränsat antal timmar och det är stört omöjligt att hinna med att lyssna på allt som finns. Så vilka poddar om film och TV är egentligen värda att ge ett försök? Här kommer några tips.

Blank Check with Griffin & David

Succépodden Blank Check with Griffin & David började i en helt annan skepnad än hur programet ser ut i dag. I början var det nämligen en podcast som enbart handlade om prequel-trilogin i Star Wars. När ämnet var uttömt omformade man upplägget.

 

Blank Check kretsar sedan några år tillbaka kring regissörer. Skådespelaren Griffin Newman och journalisten David Sims väljer ut en regissör vars filmografi de sedan utforskar grundligt. Varje avsnitt handlar om en ny film i regissörens filmografi. Här blandas humor och tänkvärda analyser på ett spännande vis.

 

Bland de regissörer som hittills har satts under lupp i podden hittar vi bland annat Steven Spielberg, Christopher Nolan, Nancy Meyers, Stanley Kubrick och Wachowski-systrarna. Allt som oftast bjuder de in en gäst och får även inspel från producenten Ben, som ständigt finns med Griffin och David i studion.

 

Blank Check with Griffin & David gått och blivit en enorm succé i USA men har fortfarande inte riktigt fått fotfäste i Sverige.

The Big Picture

Om du vill ha de analyser, diskussioner och nyheter kring de senaste händelserna och premiärerna i Hollywood är The Big Picture podcasten för dig. Här möts journalisterna Amanda Dobbins och Sean Fennessey för att ta ett grepp om filmens värld. Tillsammans med sina gäster recenserar de filmer, intervjuar skådisar och regissörer, förutspår vinnare i prisgalor och gör fantastifulla topp 10-listor.

 

För den som är nyfiken på fenomenet Barbenheimer erbjuder The Big Picture flera timmar av spännande lyssning. Podden är ett perfekt sätt att hålla sig uppdaterade om vad som sker i filmens huvudstad. Men det är också en källa till tips på filmer som man kanske inte har hört talas om innan.

 

Särskilt i de avsnitt som kretsar kring topp 10-listor brukar det dyka upp filmtitlar som för lyssnaren tidigare var obekanta. Det kan röra sig om allt mellan de tio bästa boxningsfilmerna till de tio bästa filmerna av Scarface-regissören Brian De Palma.

 

The Big Picture erbjuder något för alla som är intresserade av film. När Oscarsgalan börjar närma sig är det just den här podcasten man vill vända sig till för att få de senaste förutsägelserna kring vilka som kommer att kamma hem statyetterna.

The Rewatchables

The Rewatchables är en filmpodcast som leds av den gamle sportjournalisten Bill Simmons. I sällskap med sina gäster går Simmons i varje avsnitt igenom och diskuterar en film som de anser vara “rewatchable” – alltså en film med kvalitéer som gör att man gärna ser den mer än en gång.

 

Bland de titlar som hittils har utforskat hittar vi klassiker som Martin Scorseses “Goodfellas”, James Camerons “Titanic”, Stanley Kubricks “Eyes Wide Shut” och David Frankels “The Devil Wears Prada”.

 

I och med att The Rewatchables produceras av samma företag som gör The Big Picture är det inte helt ovanligt att både Sean Fennessey och Amanda Dobbins kikar förbi för att diskutera en film de håller varmt om hjärtat. Även stjärnor som Quentin Tarantino har varit med i rollen som gäst.

Håller den?

Håller den? är i mångt och mycket en svensk version av The Rewatchables. I podcasten samlas komikerna Martin Soneby, Fanny Agazzi, Erik Broström och Ola Aurell för att avgöra om diverse klassiker är så bra som man minns dem eller om de är höljda i nostalgins skimmer.

 

De försöker helt enkelt bestämma om en film “håller” eller inte. Soneby, Agazzi, Broström och Aurell är sällan helt ense om filmernas kvalitet, vilket på ett fint sätt understryker charmen i konstformens subjektivitet. Bland titlar som hittils har disikirerats kan du bland annat finna Top Gun, Thelma & Louise, Dirty Dancing, Fight Club, Snuten i Hollywood och Låt den rätte komma in.

Everdahl & Karlssons Film TV

För den som vill ha något på svenska att lyssna på som behandlar både film och TV-serier rekommenderas podcasten med det något kantiga namnet Everdahl & Karlssons Film TV. Film- och TV-kritikerna Göran Everdahl och C-G Karlsson guidar – tillsammans med tecknaren och popkulturexperten Johan Andreasson – lyssnaren genom det stora utbud av underhållning som dagens streamingtjänster, TV-kanaler och biografer erbjuder.

 

Everdahl & Karlsson Film TV är en bra podcast att fylla ut sitt lyssningsbibliotek med. I och med att podden bara släpps en gång i månaden kan det dock vara bra att addera ytterligare en podd eller två för att inte väntan på ett nytt avsnitt ska bli för lång.

The Watch

Från samma producenter som redan har gett oss filmpoddarna The Big Picture och The Rewatchables kommer även TV-seriepodden The Watch. Journalisterna Andy Greenwald och Chris Ryan ger oss det senaste från TV-världen. De fungerar även som sällskap till den som följer en pågående serie.

 

Under våren när Succession var på allas läppar släppte till exempel The Watch ett nytt poddavsnitt för varje nytt avsnitt som visade i TV-serien. Om du följer en serie som ingen av dina bekanta är intresserade av kan du alltså i stället vända dig till Greenwald och Ryan.